Tocs de Campanes amb importants novetats

Ja tornem a tenir aquí Corpus i com cada any els Campaners de Reus (l’AEG Misericòrdia i l’AEG MontsantCim) fem sonar les campanes de forma tradicional per anunciar la festa.
Enguany estem orgullosos de poder anunciar que, per primer cop des de fa més de 20 anys, a la nostra ciutat es podrà tornar a sentir la melodia d’una campana ventada, és a dir, feta voltar completament.

Durant el darrer toc de la festa major de Sant Pere 2011 vam tenir la desgràcia de patir un accident pel qual es trencà el batall de la campana de Sant Bernat, o dels gegants. Per sort no haguérem de lamentar cap desgràcia personal.
En la restauració de la campana s’aprofità per a canviar-ne l’estructura que la soporta i permetre que sigui ventada. Durant la darrera festa de Misericòrdia aquesta campana estava despenjada i s’estaven fent els treballs.

El «Toc de Festa» es realitza amb els repics de les campanes de Sant Bernat i Petra Clàudia. Anuncia la festivitat i la sortida dels Gegants, l’Àliga i els Nanos.

El «Toc General» posa, en teoria, totes les campanes al vol. Només s’utilitza en les processons de Corpus, Sant Pere i en els trasllats de la Mare de Déu de la Misericòrdia. Actualment es toca simulant el vol, ja que les campanes estan fixes i no es poden moure. A partir d’ara ja es podrà ventar una de les quatre campanes.

Durant la festivitat de Corpus comptem amb els següents tocs:

Dijous, a les 9 i a les 16, Toc de Festa anunciant la sortida en cercavila des de l’ajuntament dels Gegants i la Mulassa.
Dissabte, a les 12, Toc de Festa anunciant la vigília de la festivitat de Corpus.
Diumenge, a les 10, Toc de Festa anunciant la sortida dels Gegants des de l’ajuntament; i a les 19.30 aprox, acompanyant la Professó, Toc General.

D’altra banda, el dissabte després del Toc de Festa del migdia, col·laborem amb una activitat de Còdol Educació consistent en ensenyar i divulgar els nostres tocs de campanes amb un petit campanar mòbil ubicat a les Peixateries Velles, en motiu de la celebració dels 500 anys de la col·locació de la primera pedra de la Prioral. Aquesta activitat és gratuïta i oberta a tothom.
[veure programa de Còdol: –pàg.1– i –pàg.2-]

Els Tocs de Campanes els porten a terme els caps i antics membres d’ambdós agrupaments, a partir de la voluntat d’implicar-se en la vida social de la ciutat i fer-se partícips de la festa major reusenca, de la mateixa forma que participem de les Barraques i d’altres aspectes de la vida social de la ciutat.


La campana de Sant Bernat, coneguda com «la dels gegants» o «dels quarts», es va fer l’any 1739 i va ser renovada el 1819 a causa de l’important deteriorament que li havien ocasionat els avatars històrics viscuts. La tradició diu que li mancava una bona llenca del brocal com a causa el bombardeig a què va sotmetre la ciutat el general Zurbano l’11 de juny de 1843. L’altra llenca del costat oposat es va trencar la dècada dels anys vuitanta del segle passat.

El 1990, amb la restauració del Campanar i com a conseqüència d’una nefasta gestió, va ser retirada i refosa en una foneria de Monistrol, on va perdre per sempre més la seva antiguitat i la seva ornamentació. És la campana encarregada de donar els quarts i actualment no fa aquesta funció. Fins fa poc estava fixada fixada i no podia ser ventada, sols podia contribuir-hi amb el repic. Es ventarà per primer cop durant la processó del diumenge de Corpus, el 10 de juny de 2012. Es troba hostatjada en el segon pis, dins el finestral on també hi havia les matraques. Orientada a la plaça del Mercadal, és veïna de la campana de les hores, la Petra Clàudia.

Més informació dels tocs i les campanes al web festesreus.cat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s