Aquest cap de setmana: Toc de Campanes

Com cada any, us informem del calendari de Tocs tradicionals de Campanes en motiu de la festivitat de Corpus i enguany també per la proclamació de la nostra Festa Major, festa patrimonial d’interès nacional.

Des de fa 10 anys, l’AEG Mare de Déu del Montsant – Verge del Cim i l’AEG Mare de Déu de Misericòrdia són els encarregats de tocar les campanes, de forma totalment manual, amb la recuperació dels Tocs de Festa en els actes més assenyalats de les festes de Corpus, de Sant Pere i de Misericòrdia, a la ciutat de Reus.
Aquesta activitat la porten a terme els caps i antics membres d’ambdós agrupaments, a partir de la voluntat d’implicar-se en la vida social de la ciutat i fer-se partícips de la festa major reusenca.
Es compta amb la col·laboració de l’IMAC.

Cada toc serveix per anunciar i informar quelcom a la població i no és fruit de l’atzar, sinó que es recupera la tradició en que els diferents tocs de campanes servien per mantenir informada la ciutadania i fer-los saber una gran multitud d’esdeveniments: festius, religiosos, socials, d’emergència, etc.

Aquest cap de setmana, en motiu de la festivitat de Corpus, tindran lloc els primers tocs de l’any:

Dijous 3 de juny:
A les 9.00 i a les 16.00 h des del CAMPANAR, Toc de Festa, anunciant la sortida en cercavila, des de l’ajuntament, de la Mulassa i dels Gegants.

Dissabte 5 de juny:
A les 12.00 h des del CAMPANAR, Toc de Festa, que ens anuncia la vigília de la festivitat de Corpus.
– TOC EXTRAORDINARI: A la tarda, en motiu de la commemoració de la FESTA MAJOR DE SANT PERE, com a FESTA PATRIMONIAL D’INTERÈS NACIONAL: Després de la tronada: des del CAMPANAR, Toc General de Festa

Diumenge 6 de juny:
A les 10.00 h des del CAMPANAR, Toc de Festa, que anunciarà la sortida dels Gegants des de l’Ajuntament per recórrer els carrers de la ciutat.
A les 18.00 h des del CAMPANAR, Toc de Festa, que anunciarà l’anada dels Nanos, la Mulassa, els Gegants i l’Àliga des de l’Ajuntament fins a la Prioral de Sant Pere.
A les 19.30 h Toc general de Festa, en motiu de la PROCESSÓ DE CORPUS.

Durant el Toc de Festa es toquen les campanes del 2n pis del campanar: la de Sant Bernat, o dels Gegants, i la Petra Clàudia, la campana de les hores, i és el toc habitual per anunciar la sortida dels gegants o la vigília de la festa.

El Toc General de Festa, que hauria de posar totes les campanes al vol, només s’utilitza en les processons de Corpus, Sant Pere i en els trasllats de la Mare de Déu de la Misericòrdia. Així ho va acordar l’Ajuntament l’any 1819.
Actualment, i degut a l’estat de conservació de les campanes, tan sols es poden tocar en forma de repic, sense moviment i simulant-ne el vol.
Enguany, i de forma excepcional, també es tocarà aquest dissabte a la tarda en motiu de la commemoració de la declaració de la Festa Major com a festa patrimonial d’interès nacional.

Més info>>
> FestesReus.cat: informació i referències històriques.
> Fotografies dels tocs de Corpus de l’any 2009.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s